Näyttelyt
Tapahtuman aikana ja sitä ennen voi käydä tutustumassa eri järjestäjien sarjakuva-aiheisiin näyttelyihin.
Onko sinulla sarjakuva-aiheinen näyttely Kupliin aikana tai hyviä vinkkejä näyttelyistä? Kerro siitä myös meille: nayttelyt(at)tamperekuplii.fi
Kupliin aikana Tampere-talossa:
Jorma "Jope" Pitkänen - Juhlanäyttely
Harri ”Wallu” Vaalio: IT/EA
Sanna Hukkanen & Inkeri Aula: Metsänpeitto
Miha Rinne: D'Moleyk – Myyrien aika
Kupliin aikana Vapriikissa:
Pienlehtiä ja punkpostia
Cosplay - Pelistä todellisuuteen
Kupliin aikana muualla:
Mikko Jylhä: PIEN VÄKEÄ
JP Ahonen: Piirroksia suomen ihmisten historiasta
Tiina M. Vanhapelto: Dolls are Creepy – Back in Business
Vuoden sarjakuva – Liikkuva näyttely
Jorma "Jope" Pitkänen - Juhlanäyttely
Aika: 24.–25.3.2018
Paikka: Tampere-talo
Avoinna: Näyttely on auki viikonloppuna festivaalin aukioloaikoina.
Pääsymaksu: Maksuton
Jorma "Jope" Pitkänen (s. 1947 Kuopiossa) on koko maailman mittakaavassakin merkittävä sarjakuvataiteilija. Yli 40 vuotta kestäneen työuransa aikana Pitkänen on kirjoittanut ja piirtänyt yli 40 000 julkaistua sarjakuvaa. Pitkäsen tunnetuimmat sarjakuvat ovat Näkymätön Viänänen ja Lempi. Tyyliltään ne ovat humoristisia strippejä, joissa satiirin keinoin ilkutaan yhteiskuntaa, joukkoliikkeitä ja joskus uskontoakin. Vaikka Jope on jo taiteilijaeläkkeellä, on hän yhä yksi tuotteliaimmista kotimaisista tekijöistämme ja vahvasti kiinni ajassa.
Taiteilijan 70-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen Sarjakuvamuseo kokosi kiertonäyttelyn ja juhlajulkaisun Jopen juhlakirja. Näyttely kartoittaa taiteilijan uran vaiheita ja nostaa sieltä esiin merkittävimmät teokset ja hahmot ja erityisesti läpi uran ulottuvan savolaisuuden.
Kiertonäyttelyn on koonnut Suomen Sarjakuvamuseo, ja tukijoina ovat Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon maakuntarahasto, Pohjois-Savon taidetoimikunta, Kuopion Isänmaallinen Seura ry ja Savon Sanomat.
Harri ”Wallu” Vaalio: IT/EA
Aika: 24.–25.3.2018
Paikka: Tampere-talo
Avoinna: Näyttely on auki viikonloppuna festivaalin aukioloaikoina.
Pääsymaksu: Maksuton.
Pitkän linjan sarjakuvantekijä ja humoristi Harri "Wallu" Vaalion sarjakuvaa Mikrokivikausi on julkaistu Mikrobitti ja Skrolli -lehdissä vuodesta 1985 alkaen. Näyttely esittelee Mikrokivikauden ja samalla tietotekniikan historiaa (IT/EA = Tietotekniikkaa ennen ajanlaskun alkua).
Näyttely on ollut esillä Tekniikan museossa 2016–2017, Assembly 2017 -tapahtumassa ja Å-fest sarjakuvafestivaaleilla Porvoossa 2018. Sarjakuvat näyttelyyn on valinnut tekniikan tohtori ja kansanedustaja Jyrki Kasvi.
Näyttely jatkaa festivaalien jälkeen Tampereen yliopiston päärakennuksen yläaulassa 28.3.–18.4.2018.
Sanna Hukkanen & Inkeri Aula: Metsänpeitto
Aika: 24.–25.3.2018
Paikka: Tampere-talo
Avoinna: Näyttely on auki viikonloppuna festivaalin aukioloaikoina.
Pääsymaksu: Maksuton.
Metsänpeitto-näyttelyssä on esillä Sanna Hukkasen sarjakuva- ja kuvitusoriginaaleja samannimisestä sarjakuva-albumista. Mukana on myös kirjaa varten tehtyjä luonnoksia. Näyttelyn teokset on toteutettu erilaisin kokeilevin tekniikoin, myös luonnonmateriaaleja hyödyntäen.
Metsänpeitto on sarjakuvataiteilija Sanna Hukkasen ja kulttuurintutkija Inkeri Aulan yhteinen sarjakuvateos metsästä ja puista sekä niihin liittyvästä kansanperinteestä, historiasta ja nykypäivästä. Metsänpeitto-sarjakuvateoksen yhdeksän sarjakuvaa lähestyvät puita erilaisista näkökulmista: mukana on paikallishistoria Kuhasalon metsälehmuksesta Pohjois-Karjalassa, Suuren tammen runon mukaelma karjalan kielellä Kalevalan alkuperäiskielen kunniaksi, metsäajattelun historiaa Vanhan haavan perspektiivistä sekä hirmuisia loitsuja pyhän pihlajan suojeluksessa.
Ymmärrys monimuotoisen metsän elintärkeästä arvosta on koko maailman yhteistä kulttuuriperintöä. Legenda metsänpeitosta kertoo metsän voiman vaarallisesta puolesta: metsään voi eksyä niin, ettei enää löydä takaisin ja yhteys etsijöiden maailmaan katkeaa. Samalla metsä on kuitenkin myös suojeleva.
Sanna Hukkanen (s. 1978) on joensuulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Metsänpeitto on hänen kolmas sarjakuvateoksensa.
Miha Rinne: D'Moleyk – Myyrien aika
Aika: 24.–25.3.2018
Paikka: Tampere-talo
Avoinna: Näyttely on auki viikonloppuna festivaalin aukioloaikoina.
Pääsymaksu: Maksuton.
D’Moleyk on Helsinkiin sijoittuva apokalyptinen satu. Tarina alkaa maan syvyyksissä 70 km Espoon alapuolella, pyrähtää välillä rinnakkaismaailmoihin, palaa Helsingin kaduille , ja päätyy lopulta tuhansien vuosien päähän tulevaisuuteen. Se on julkaisu Tähtivaeltaja-lehdessä vuosina 2013-2016, uutta albumiversiota varten se on uudelleenväritetty ja korjailtu. Näyttelyssä on esillä sarjakuvan alkuperäissivuja.
Miha Rinne on Tampereella asuva sarjakuvataiteilija, animaattori, ja pitkän linjan pelintekijä. Hänen edellinen sarjakuva-albuminsa Matkailua Pelialalla (Lehmäoja, 2013) sovitettiin Ylen toimesta TV:lle minisarjaksi nimellä ”Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta”. Rinteen aikaisemmat sarjakuva-albumit ”Lopunperän tarinat 1-3” perustuvat hänen pelikonseptiinsa ”Furry Dragons”, joka valittiin Tampereella sijaitsevan Suomen pelimuseon toimesta ”Yhdeksi sadasta merkittävimmästä Suomessa kehitetystä peliprojektista.”
Pienlehtiä ja punkpostia
Aika: 17.11.2017-4.11.2018
Paikka: Postimuseo (Museokeskus Vapriikki)
Avoinna: Postimuseon aukioloajat
Pääsymaksu: Vapriikin pääsymaksu 12 e, lapset 6 e. Ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15–18.
Punkin tulosta Suomeen tuli 2017 kuluneeksi 40 vuotta. Postimuseossa museokeskus Vapriikissa on esillä Pienlehtiä ja punkpostia -näyttely, joka esittelee punkin mukanaan tuomia ilmiöitä, kuten itsetekemisen kulttuuria, levyjä ja pienlehtiä. Näyttelyn on koonnut Pauli Kallio, tuottanut Postimuseo ja yhteistyökumppaneina Oranssi ry ja Musiikkiarkisto.
Cosplay – Pelistä todellisuuteen
Aika: 24.3.–27.5.2018
Paikka: Suomen Pelimuseo, Museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Avoinna: Vapriikin aukioloaikoina: ti–su 10–18.
Pääsymaksu: Vapriikin pääsymaksu 12 e, lapset 6 e. Ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15–18.
Näyttelyssä on mahdollisuus nähdä, miten cosplay ja videopelit kohtaavat. Näyttelyssä on esillä kolme eri pukua, jotka on valmistaneet käsityönä Noora Cosplay, Aselea Cosplay ja Mariien Cosplay. Lisäksi näyttelyssä on esillä erilaisia proppeja sekä valokuvia photoshooteista ja cosplay-kisoista.
Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Cosvision ry, Lunatar Cosplay ja Suomen Pelimuseo.
Tiina M. Vanhapelto: Dolls are Creepy – Back in Business
Aika: 2.–30.3.2018
Paikka: Klubi, Tullikamarin aukio 2, Tampere.
Avoinna: Näyttely on auki Klubin aukioloaikoina: ma–ti 11–18. ke–la 11–04..
Pääsymaksu: Päivällä ilmainen, ohjelma-aikoina mahdollisesti maksullinen..
Dolls are Creepy on poikkitaiteellinen yhden naisen projekti, joka yhdistää samaan pakettiin sarjakuvaa, kuvataidetta ja syntetisaattorimusiikkia. DAC on julkaissut omakustanteena kolme sarjakuva/musiikkialbumia vuosina 2015-2017, ja Kuuma Linja -galleria esittelee enimmäkseen vuonna 2017 valmistuneen Back in Business- albumin kuvallista antia. Avainsanoja ovat DIY, UG, LO-FI, sähkökirjoituskone, leimasimet, oudot lelut sekä kaiken läpi huokuva omaehtoisuus.
Vuoden sarjakuva – Liikkuva näyttely
Aika: 23.–25.3.2018
Paikka: Eri puolilla.
Avoinna: Miten sattuu.
Pääsymaksu: Maksuton.
Vuoden sarjakuvat -kirjan sivuja voi nähdä Tampere Kupliissa. Liikkuva näyttely voi tulla sinne missä sinäkin olet. Se levittäytyy pitkin Tamperetta ja voi ilmestyä kutsumattakin jonnekin. Kulje silmä tarkkana Kuplii-viikonlopun aikana, niin toivottavasti bongaat näyttelyn.
Vuoden sarjakuvan liikkuvaan näyttelyyn osallistuvat sarjakuvateoksen taiteilijat. Näyttelyn töiden tuntomerkit ovat: koko noin A5, omilla jaloilla seisovia otteita sarjakuvapäiväkirjoista. Esiintymispaikkoja voivat olla kahvilat, ravintolat tai kulttuuritapahtumat. Tiedämme, että Vuoden sarjakuvan liikkuva näyttely kulkee mielellään ryhmissä tai pareittain. Yksittäisetkin näköhavainnot ovat mahdollisia. Havaintoaineistoa voit lähettää tapahtuman eventtiin Facebookissa. Voitte tiedottaa näköhavainnoistanne myös muille.
Jos löydät näyttelyn sarjakuvan, niin todennäköisesti myös taiteilija on lähettyvillä. Taiteilijaa voi lähestyä ja se on suotavaa. Myös Vuoden sarjakuvan kustantajaa voi nähdä lähettyvillä ja häneltä voi ostaa kattavan paketin joka pitää sisällään koko Vuoden sarjakuvan.
Vuoden sarjakuvan liikkuva näyttely kokoontuu yhteen viimeistään ravintola Kaksissa kasvoissa lauantai-iltana.
JP Ahonen: Piirroksia suomen ihmisten historiasta
Aika: 1.3.–25.3.2018
Paikka: Pääkirjasto Metson pohjakerros, Pirkankatu 2.
Avoinna: Näyttely on auki kirjaston aukioloaikoina: ma–pe 10–20. la 10–16, su 11–17.
Pääsymaksu: Maksuton.
JP Ahosen häikäisevä kädenjälki on tuttua mm. sarjakuvasaagoista Perkeros, Villimpi Pohjola ja Belzebubs. Ahosen kuvitusjälkeä leimaa myös jonkinlainen tarinallisuus sarjakuvatöiden ulkopuolella. Teemu Keskisarjan keväällä 2018 tulossa oleva Suomen ihmisten historia (WSOY) -tietoteoksen kuvitukset ovat tästä loistava esimerkki. Historialliset tapahtumat tulevat lukijan iholle kuvitusten eläväisten hahmojen ja dynaamisen tunnelmallisuuden ansiosta. Kuva kertoo jotain mitä sanat eivät voi kertoa. Aiemmin Oulun taidemuseossa esillä ollut kokonaisuus esittelee myös sarjakuvantekijän työprosessia luonnosten avulla sekä historiallisen kirjan kuvitustyön työlästä taustatutkimusta.
Mikko Jylhä: PIEN VÄKEÄ
Aika: 5.–30.3.2018
Paikka: Cafe & Bakery Mimosa Itsenäisyydenkatu 16.
Avoinna: Näyttely on auki kahvilan aukioloaikoina: ma–pe 07–18. la 10–16..
Pääsymaksu: Maksuton.
Mikko Jylhän sarjakuvaoriginaalinäyttely Cafe & Bakery Mimosassa. Pien väkeä on sarjakuva-albumi muun muassa menninkäisistä, työläisten kapinasta ja luolista.
Näyttelyssä on esillä tussilla ja vesiväreillä tehtyjä originaalisivuja albumista.