B2

Tampere Kuplii Goes Academic

Tieteellinen Tampere Kuplii Goes Academic -sarjakuvaseminaari järjestetään perjantaina 23.3.2018. Seminaarin esittää Tampereen yliopiston Viestintätieteiden tiedekunta osana Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalia.

Seminaari järjestetään Tampereen yliopiston pääkirjasto Linnassa (Kalevantie 5) Väinö Linna -salissa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Seminaarin järjestää FL Leena Romu. Lisätietoja: leena.romu@uta.fi

Kohtaamisia

Sarjakuvaseminaari keskittyy tänä vuonna kysymään, miten sarjakuvat esittävät ihmisten välisiä kohtaamisia. Miten ihmiset kohtaavat toisensa ja ympäröivän maailman? Minkälaista dialogia ihmisten välille syntyy, jos syntyy?

Kirjallisuuden kautta ihmisen väitetään pääsevän kohtaamaan maailmoja, ihmisiä, asioita, ideoita, tunteita ja kokemuksia, joita hän ei välttämättä muualla kohtaa. Lukemalla ihmisen ymmärrys maailmasta voi lisääntyä, ja kirjallisuuden kautta hän pääsee kohtaamaan itselle vieraan.

Toisaalta kirjallisuuden lukeminen herättää erilaisia tuntemuksia nautinnollisesta viihtymisestä shokeeraavuuteen (Felski 2008: Uses of Literature). Myös sarjakuvasta on kirjoitettu tavalla, jossa käsitellään sitä, kuinka lukija pääsee kohtaamaan itselle vieraan ja tunnistamaan tämän kokemukset. Tähän liittyy omia eettisiä kysymyksiä siitä, kenen kokemus kerrotaan/näytetään ja millä tavoin. Millaisia kerronnallisia ja piirroksellisia valintoja tällöin käytetään? Mitä näytetään, jätetään näyttämättä tai vihjataan? Millä tavoin sarjakuvan esittämät henkilöt kohtaavat toisensa ja ympäröivän maailman?

Seminaarin ohjelma perjantaina 23.3.2018

11.00-12.00 Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto

12.15-12.30 Leena Romu: seminaarin avaus

12.30-13.00 Joel Kuortti: Keskustan ja periferian kohtaamisia Orijit Senin sarjakuvaromaanissa River of Stories

13.00-13.30 Anna Vuorinne: Tositarinoita ja kuviteltuja kohtaloita: siirtolaisuus saksalaisessa nykysarjakuvassa

13.30-14.00 Aura Nikkilä: Todentuntua, muistamista ja menetyksiä: Valokuvat osana sarjakuvakerrontaa

14.00-14.30 Tauko

14.30-15.00 Raisa Aho: Kumpi meistä on Toinen? Vieraan kohtaaminen Ulli Lustin omaelämäkerrallisessa sarjakuvassa Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä

15.00-15.30 Oskari Rantala: Alan Moore ja sarjakuvien sisäiset sarjakuvamaailmat

15.30 Seminaarin lopetus

Katso tarkempi ohjelma kuvauksineen Tampereen yliopiston ohjelmasivulta.