B2

Sarjakuva-Finlandia

Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä jaetaan Sarjakuva-Finlandia -palkinto, joka on vakiinnuttanut asemansa alan valtakunnallisena tunnustuksena. Palkinto on keskeinen osa Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalia sekä tärkeä tunnustus suomalaisille sarjakuvataiteilijoille. Vuodesta 2007 jaettu palkinto jaetaan vuonna 2018 jo yhdennentoista kerran!

Tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuvateoksesta. Ehdokkaaksi voi esittää omakustannetta tai kustantajan kautta julkaistua suomen- tai ruotsinkielistä albumia. Myös muun kielisiä albumeita voidaan hyväksyä ehdokkaaksi, jos valintalautakunta niin päättää. Palkinto on albumikohtainen.

Katso lisää Sarjakuva-Finlandian kotisivuilta.

Vuoden 2018 valinta

Tampere Kuplii ry asettaa vuosittain valintalautakunnan, joka valitsee enintään kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi. Lopullisen valinnan kymmenestä ehdokkaasta suoritti vuonna 2018 avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja.

Vuoden 2018 Sarjakuva-Finlandian voittajaksi on valittu Kaisa ja Christoffer Lekan sarjakuva-albumi Imperfect. Esko Valtaoja luonnehtii teosta seuraavasti:

“Kaisa Lekan ja Christoffer Lekan "Imperfect" on matkakirja, valokuvateos ja designesine. Se on meditaatio elämän haasteista, mahdollisuuksista, iloista ja ihmisten yhteisöllisyydestä. Sen 96 päivittäistä postikorttia sarjakuvapiirroksineen, teksteineen ja vanhoine valokuvineen kasvavat ylistyslauluksi elämän sattumanvaraisuudelle ja epätäydellisyydelle, kaikelle sille, mikä tekee meistä ihmisiä.

"Imperfect" on sarjakuvakirja, joka on hyvin kaukana perinteisestä sarjakuvasta, mutta joka samalla rakentuu hyvin pitkälle perinteelle; kirja, joka on yhtä outo ja vaikeasti määriteltävä kokonaisuus kuin elämä itse.”

Lisätietoja Sarjakuva-Finlandian sivuilta.

Vuoden 2018 finalistit:

Valintaraadin luonnehdinnat teoksista ja lisäinfoa Sarjakuva-Finlandian sivuilta.

Vuoden 2018 valintalautakunnan jäsenet:

Juha Aarnisalo on sarjakuvaneuvos ja toisen polven sarjakuvakauppias Helsingistä.

Laura Kokko on kuopiolainen kuraattori, tuottaja ja taidehistorioitsija. Hän työskentelee kotimaista sarjakuvahistoriaa keräävän Suomen Sarjakuvamuseon toiminnanjohtajana.

Marianna Leikomaa on tamperelainen scifi-, fantasia- ja sarjakuvanörtti, joka ajoittain osallistuu myös aiheisiin liittyvien tapahtumien järjestämiseen.

Juri Nummelin on turkulainen tietokirjailija, joka on erikoistunut populaarikirjallisuuden historiaan.